Dyb uenighed om risiko for ny it-boble

Af Jonatan Rying Larsen

It-eksperter verden over har mere end svært ved at nå til enighed om, hvorvidt man befinder sig i en ny it-boble.

Massive værdiansættelser, tårnhøje aktiekurser og frasalg i milliardklassen har ellers fået alarmklokkerne til at ringe hos nogle. En af dem er Per Wimmer, der er investeringsbankejer i Wimmer Financial. Han peger på salget af den 66 mand store virksomhed Area9 til amerikanske McGraw-Hill Education som et eksempel.

“At en virksomhed med et overskud på 7,5 mio. kr. bliver solgt for 1,5 mia., er et udtryk for, at it-boblen kører på fuldt blus i øjeblikket. Værdiansættelserne er skruet op på et niveau, hvor de ikke hænger sammen med de fundamentale realiteter og normal valueringsteknik. Og det var præcis det, vi så, under dotcom-boblen i starten af 00’erne,” forklarer Per Wimmer.

Mikroblogmediet Twitter fremlagde i sidste uge et skuffende årsregnskab, hvilket udløste et aktiekursfald på 24 pct. Sammen med Facebook fremhæver Per Wimmer de to it-kometer som udtryk for en tendens, der har bredt sig til resten af sektoren – at indtjeningen og den anslåede markedsværdi simpelthen er for langt fra hinanden.

Men skeptikere som Per Wimmer ringer med alarmklokkerne på et forkert grundland. For Twitters kursfald er netop et eksempel på, at investorer agerer anderledes end under dotcom-boblen. Det mener Anders Elbak, senioranalytiker i it-analysefirmaet IDC.

“Jeg synes egentlig ikke, der er noget på vej og slet ikke på vores breddegrader. Der er ikke nogen virksomheder, der køber så vildt ind, at de er med til at trække en boble i gang. Vi ser et par procents vækst, og det burde der være potentiale til, uden at man taler om en boble,” siger Anders Elbak.

Han fremhæver dog, at man bør holde et vågent øje med de mange venturemillioner, der i øjeblikket skydes ind i it-sektoren.

“Men jeg tror lige så meget, det hænger sammen med, at man skal have gang i investeringerne efter seks års tørke,” forklarer han.

Også hos interesseorganisationen It-branchen affejer man bekymringen.

“Vi kan ikke se tegn på en boble nogen steder. De fastfrosne markeder er ved at åbne op, og der er det ikke overraskende, at it-virksomheder er nogle af dem, der er med først ude,” siger adm. direktør Morten Bangsgaard.