Dansk finansmand afslører grådighed

Wall Street er en ny bog om de vanvittige finansdrenge, der bliver tordende rige på almindelige menneskers bekostning og som knuser den globale økonomi ved grov og ulækker adfærd.

Per Wimmers bog Wall Street lægger sig tæt op af en af de bedste bøger, der nogensinde er skrevet om de grådige i finansverdenen, nemlig Wall Street Poker af den afhoppede børsmægler i Salomon Brothers, journalisten Michael Lewis. Wall Street Poker udkom i 1989. Finansverdenen er ikke blevet klogere. Per Wimmers bog er knap så detaljeret og humoristisk, men er godt fortalt og ganske pædagogisk, når svære udtryk som f.eks. gearing skal forklares. (Foto: Kristian Linnemann)

Den danske finansmand, mangemillionær og kommende rumturist Per Wimmer, London, har i samarbejde med journalisten og forfatteren Sune Aagaard skrevet bogen Wall Street.

Bogen handler om verdenes største kapitalhuse, deres grådige ansatte og de metoder, der anvendes for at skabe nye formuer og større bonusser. Begavede og ambitiøse mennesker bliver trukket ind i finansmiljøet af de mange penge og spændingen, og ender som galninge.

Opfører sig som rockstjerner

Selv opfatter Wall Street-folkene sig som rockstjerner, og de opfører sig nogle gange sådan. Per Wimmer konstarerer, at de er hensynsløse, ikke for at være det, men fordi hensyn ikke skaber værdi, og ofte ser de ikke det store billede.

De glemmer, at de beslutninger, de træffer på få sekunder, har store konsekvenser for tusindevis af mennesker i verden udenfor. Det er Wall Streets drenge. De smarte og hurtige.

Bogen rummner vidunderlige beskrivelser af, hvordan drengene klælder sig og fører sig frem, hvad enten de arbejder i New York, London, Hong Kong eller Tokyo.

Stærk kritisk

Per Wimmer er i bogen stærk kritisk over for de børsnoterede investeringsbanker, de grådige medarbejdere, de komplekse matematiske modeller, de sofistikerede produkter og hedgefondene.

Kulturen i investeringsbankerne er notorisk optimistisk. Der er hele tiden langt flere anbefalinger i cirkulation om at købe end om at sælge. Som ny mand på Wall Street er man ikke tilbøjelig til at inddrage historiske erfaringer i sine overvejelser.

Finansmanden fortæller om sit arbejde for en af branchens største Goldman Sachs, hvor der herskede en særlig bedrevidende og arrogant ånd. Enhver netvirksomhed blev lanceret som en kæmpeforretning. Ingen var i stand til at vurdere det nye, så derfor opfandt man mere vidtløftige og fantasifulde måder at vurdere værdien på.

Det kunne f.eks. være klik per bruger. Her mente man, at klikkene var udtryk for, hvor vigtigt og relevant brugerne syntes virskomhedens service var, og satte værdien derefter.

De store får udstrakt service

Per Wimmer afslører også, hvordan de store kunder får en udstrakt service, f.eks. ved en børsnotering, og ofte på bekostning af almindelige mennesker og deres sparepenge, og som intet får at vide og intet kan gennemskue. Den måde dot com boblen blev større og mere opblæst på, viste med al ønskelig tydelighed, at på Wall Street kender grådigheden ingen grænser.

Et par år efter boblen var bristet, var renten på en enkelt procent. Det laveste niveau siden 1958, Kasinoet var ifølge Wimmer genåbnet, og de venlige og generøse værter havde oven i købet sørget for at jetonerne var næsten gratis. Det var på tide at komme i gang med at lave forretninger!

Lån for løgnhalse

Det skulle blive endnu værre. Der blev skabt lån for løgnhalse, det vi sige, hvor låntageren ikke blev afkrævet dokumentation for sin indkomst m.v. og der blev opfundet problematiske boligprodukter som CDO’er. Først væltede Bear Stearns, så Lehman og siden resten af verden.

Per Wimmer var kort forinden blevet selvstændig med sin egen investeringsbank i London, hvor han spekulerer og intereserer sig for uran, minedrift og energi i bred forstand.

Per Wimmers bog Wall Street er en spændende bog om grådige mennesker i en syg verden, hvor komplekse matematiske modeller er med til at styre verdens økonomi. (Foto: Casper Dalhoff & Coll.).

Sådan ser Wall Street-bogens omslag ud. Bogen er udkommet og koster 299,95 kr. Den er blevet til i et samarbejde mellem Per Wimmer og journalisten Sune Aagaard

Kort om Per Wimmer
Per Wimmer er søn af en bilhandler i Slagelse og har ved egen kraft skabt sig en international karriere. Har er uddannet fdra Harvard, har arbejdet for Goldman Sachs og har i dag sin egen investeringsbank Wimmer Financial i London. Han forcventer selv at være den første dansker i rummet i 2012. Han har trænbet i flere år til turen og betalt adskillige danske millioner for at komme med i en rumfærge.